Cibra.info

När du väl har valt hoppet är allt möjligt

Hälsa

Vin etc.: Around-the-world guide till prisvärda viner / kommentar

Vi har skrivit ogenerat om några fantastiska viner för lyxkonsumenten eftersom trenderna visar att människor spenderar mer för sitt vin. Samlade i ett par år letar de efter en anledning att spendera tillgängliga pengar för att hitta något behagligt för att kompensera deras inneslutning. Vi fattar. Men inte alla — även i de bästa tiderna-har råd med $ 50 för en flaska vin. Så den här veckan erbjuder vi något billigare för att lindra tristessen för dem som tillfälligt har gett upp resan: en rundtur i världen i 12 flaskor. Detta gör för en stor nyårslöfte-prova något nytt och lära sig mer om vin.

Du behöver inte spendera $100 för viner från Bordeaux, Barolo eller Priorat. Sök istället ett äventyr i att lära dig mer om en mindre känd region och upptäcka ett billigt vin du ännu inte har provat. Sätt ihop ditt fall av discovery wines och gör lite forskning. Lär dig om den lokala kulturen, druvsorterna och maten. Om du inte kan resa till dessa vinregioner kan du utforska dem praktiskt taget genom filmer och böcker.

Istället för att ge dig specifika viner som du kanske inte kan hitta på din marknad, kommer vi att föreslå druvsorter i regioner med tonvikt på mångfald och äventyr. Vi utesluter USA för denna resa bara för en exotisk tillflyktsort.

Låt oss börja avmystifiera Frankrike, det land som de flesta förknippar med dyrt vin. Det kan ha varit fallet på en gång, men idag finns det lika många värden som finns i Frankrike som i USA.

Inte allt i Bordeaux är dyrt. Ignorera grand crus och leta efter viner från satellitdistrikten som Cotes du Bourg, Fronsac och Cotes de Blaye. Eller leta efter” Bordeaux Superieur ”eller” Medoc ” på etiketten. Du kan hitta en bra Bordeaux för under $ 25. Lär dig skillnaden mellan vänster och höger banker. Läs den fascinerande historien om 1855-klassificeringen eller domen i Paris-provsmakningen. Leta efter filmer eller YouTube-videor för underhållning medan du smuttar på ett glas.

När det gäller vit Bordeaux, leta efter semillon-sauvignon-blanc-blandningarna från gravar. Vi köper Chateau Ducasse av fallet på mindre än $15 per flaska. Det sviker oss aldrig.

Innan du lämnar Frankrike — utan tvekan epicentret för vin — plocka upp en flaska rosactui från Provence och en riesling från Alsace. Provence rosauskis är bland de bästa och kostar i allmänhet mindre än $20. Det finns ingen bättre region för torr riesling än Frankrikes vackra Alsace-region. Lite forskning kommer att ge en fascinerande historia i denna region ockuperad av tyskarna vid flera tillfällen. För ännu roligare, gör ett parti baeckeoffe, en regional specialitet perfekt för vintermat.

Med vårt fall en tredje fylld, låt oss flytta över gränsen till Spanien. Det finns en uppsjö av stora garnachas och syrahs som levererar samma explosion av smak som en $50 pinot noir från Oregon. Och de är bra matcher till grillad mat, chili eller vinter grytor. För de bästa erbjudandena, titta utanför allfartsvägarna i regioner som Campo De Borja och Jumilla. Det finns också bra köp i de mer kända regionerna som Rioja och Penedes, men håll dig borta från de dyra vinerna från Priorat.

För spanskt vitt vin, gå norrut till riax Baixas-regionen för att hitta albarino — en perfekt matchning till ostron och andra skaldjur. Med ditt glas fullt, läs om Camino de Santiago, en gammal väg genom byar och dalar som korsar norra Spanien och sägs vara den sista viloplatsen för St James.

Titta på Italien nästa i din vinresa. Barolos och barbarescos är löjligt dyra. Chianti kan vara billigt men regionen producerar mycket sämre vin också. Vi föreslår att du istället tittar på Abruzzo för montepulciano reds eller till Sicilien för vermentino whites och nero d ’ Avola reds. Läs mer om Mount Etna, världens mest aktiva vulkaner, medan du smuttar på en av dessa läckra, billiga viner.

En resa runt om i världen i vin skulle behöva stanna i Sydamerika. Chile gör några stora sauvignon blanc för under $ 15. Argentina är känt för sina malbecs. Plocka upp en flaska från var och en av dessa platser.

Vårt sista stopp skulle vara i Australien och Nya Zeeland. Australien gör några otroligt fruktiga shiraz och grenache — eller blandningar av båda druvsorterna. Nya Zeelands pinot noirs är ganska dyra, men dess sauvignon blancs är ofta bra erbjudanden om du gillar din sauvignon blanc lite gräsbevuxen och tårta.

Här är en sammanfattning av ditt ärende:

Frankrike (4 flaskor): Bordeaux röd och vit, Provence rosaubbi, Alsace riesling.

Spanien (2 flaskor): Jumilla garnacha; Riax Baixas albarino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *