Cibra.info

När du väl har valt hoppet är allt möjligt

Hälsa

Whistleblower hävdar Maryland hälsa tjänstemän misslyckades med att varna hundratals patienter av potentiellt bortskämda vacciner

Maryland Department of Health i månader meddelade inte hundratals människor som kan ha fått bortskämda vacciner från en entreprenör, och en anställd som rapporterade de misshandlade doserna hävdar i ett klagomål att byrån svarade mot henne för att trycka på för att åtgärda problemen.

US Centers for Disease Control and Prevention har rekommenderat state health department att revaccinera de patienter som kan ha fått ineffektiva doser, enligt e-postmeddelanden som erhållits av Baltimore Sun. En talesman för Maryland Department of Health sa att byrån planerade att meddela vaccinmottagare denna vecka om deras behov av ett nytt skott.

Whistlebloweren lämnade in sitt klagomål denna månad till kontoret för inspektörens General för US Department of Health and Human Services efter att statens hälsodepartements inspektörsgeneral vägrade att undersöka och hänvisade henne till federal agency.

Klagomålet handlar om vacciner som administreras av TrueCare24. Staten anställde företaget i juni för att driva mobila vaccinationskliniker under ett akutkontrakt värt 1,4 miljoner dollar, även om det bara har betalat ut cirka 166 000 dollar.

Jessicah Ray, en licensierad kliniker och tidigare biträdande chef för ett Maryland Department of Health coronavirus recovery-program, hävdar i sitt klagomål att avdelningen ignorerade inmatningen från anställda som är involverade i klinisk verksamhet, som rekommenderade att säga upp kontraktet.

E-post mellan anställda hälsoavdelningen och truecare representanter visar TrueCare lagrade vacciner i kylskåp som var medicinsk kvalitet, men hölls över natten i hotellrum och bilar i stället för vid en lagringsanläggning TrueCare krävdes av kontraktet att använda.

TrueCare gav inte staten fullständiga register, så hälsotjänstemän kan inte säga säkert hur många doser som komprometterades, visar e-postmeddelanden mellan hälsodepartementets personal. Avdelningen uppskattar att det finns minst 876 personer som drabbats, enligt ett e-postmeddelande från en hälsodepartementets Tjänsteman till kollegor. I hennes klagomål uppskattar Ray mer än 1000 doser.

Hälsodepartementets talesman Andy Owen sa i ett uttalande att byrån är medveten om anklagelserna mot TrueCare, men hade ingen ytterligare kommentar. San Francisco-baserade TrueCare svarade inte på telefonsamtal och e-postmeddelanden som begärde en intervju.

Federal inspector general ’ s office svarade inte omedelbart på en begäran från The Sun för kommentar och har ännu inte svarat på Rays klagomål.

Ray sa i sitt klagomål att hon togs bort från sin biträdande chefsposition för att insistera på att staten adresserar bristande efterlevnad på vaccinationsställen. Hon flyttades till en rådgivande roll för congregate care services, gör vad hon beskrev som ”entry-level admin tasks” och berättade att hon inte skulle kommunicera med sina tidigare kollegor.

”Min oro över säkerhet och kvalitet var i vägen för verksamheten”, sa Ray i en intervju.

Det är inte klart när avdelningen anmälde CDC, men skotten administrerades mellan juli och September och Ray lämnade in sitt klagomål till state health Ig Sept. 23 månader innan CDC berättade för hälsoavdelningen i början av December att nå ut till vaccinmottagarna. De kan behöva ytterligare en eller två vaccinationer, beroende på tidpunkten för deras skott.

Biontech moderna och Johnson & Johnsons tre vacciner som är tillgängliga för amerikanska konsumenter Johnson & Johnson & Pfizer/BioNtech har strikta krav på lagring. De flesta vacciner ska hållas vid temperaturer mellan 36 och 46 grader i kylskåp. Enligt Truecares loggar steg temperaturen i sina kylskåp till 95 grader vid minst ett tillfälle.

Vaccinerna är bräckliga och kanske inte fungerar om de lagras vid olika temperaturer, enligt läkare och immunologer.

”Det motsvarar att inte få en full dos av vaccinet”, säger demokratisk stat sen Clarence Lam, en läkare som representerar delar av Baltimore och Howard län. ”Kommer det att skada dig? Förmodligen inte, förutom det faktum att du agerar som om du är [helt] vaccinerad.”

Hälsoavdelningen avslutade inte Truecares kontrakt, men det slutade ge företaget nya uppdrag i slutet av September och förnyar inte kontraktet, enligt Owen och den information som erhållits av The Sun i en begäran om offentliga register.

TrueCare grundades 2016 och erbjuder patienter vård i hemmet. Under pandemin har den administrerat koronavirustester och vaccinationer.

Statens styrelse för offentliga arbeten godkände vaccinationskontraktet i Juni, med tre sexmånaders förnyelsealternativ till samma pris. Utan förnyelse löper kontraktet ut i slutet av 2021.

Truecares verksamhet ifrågasattes av anställda som fick i uppdrag att granska entreprenörens efterlevnad från början, visar dokumenten.

Det kunde inte hålla sin första klinik den 17 juli eftersom anställda på hälsoavdelningen fann att TrueCare inte hade krävt medicinsk utrustning på plats och saknade certifieringar för anställda, såsom HLR-och koronavirusutbildning, skrev Ray i sitt klagomål till statens hälsoinspektör. Det var tydligt att TrueCare var” grovt obekant ” med CDC och statliga rapporteringspolicyer, skrev Ray i en julirapport.

Ray sa i en intervju att som en ledande klinisk rådgivare — vilket innebär att hon övervakade team som täcker test — och vaccinoperationer och rådde tjänstemän om bästa praxis-rekommenderade hon då att Truecares kontrakt skulle pausas eller avslutas. Staten satte dock TrueCare på en saneringsplan och krävde att den skulle beskriva hur den avsåg att lösa sin bristande efterlevnad och tillät den att administrera vacciner den 30 juli.

På September. 3, beordrade en statlig hälsoavdelningschef TrueCare att stoppa vaccinationer efter att en annan hälsoavdelningsanställd rapporterade att säljaren lagrade vaccin på hotell och bilar, visar e-postmeddelanden.

”Vi har ingen tillförlitlighet på de vacciner som de har lagrat i dessa enheter och om de till och med var livskraftiga vacciner som de administrerade”, skrev Kurt Seetoo, Statens hälsodepartements Immuniseringsprogramchef. Han var mycket bekymrad, sade han och ifrågasatte ”operationens trovärdighet.”

På September. 15 skrev Ray en rapport riktad till Hälsosekreteraren Dennis Schrader och berättade för honom att TrueCare inte uppfyllde kontraktet, men det är inte klart om han granskade det. Rapporten rekommenderade avdelningen varna mottagare av ”möjligt mindre effektivt vaccin” och erbjuda ett annat skott. september. 9 e-post till hälsoavdelningsanställda från en konsult innehåller ämnesraden ” Re: Webster, Sec Schrader och Corey diskuterar alla TrueCare nu.”

Undersökningen visade sig vara svår eftersom Truecares register var i oordning, visar e-postmeddelanden. Säljaren misslyckades med att producera fullständiga temperaturloggar, data och chain-of-custody rapporter för mer än 1,000 doser, sade Ray. Hon uppskattar att det är uppskattningsvis 70% av vaccinationerna som företaget administrerade på mer än 100 platser.

TrueCare höll kliniker på platser som inkluderade livsmedelsbutiker, Baltimore Circuit Court, fängelser i Baltimore City och i Anne Arundel och Howard counties, och Maryland Renaissance Festival i Crownsville.

TrueCare tillhandahöll nödvändiga loggar för en bråkdel av sina mobila kliniker, och de flesta saknade datum och signaturer, sa Ray. När det fanns ”utflyktshändelser”, vilket betyder att temperaturen gick ut ur rätt intervall, sa Ray att obligatoriska rapporter som förklarade vad som hände inte slutfördes.

Loggar underhålls av TrueCare personal lista en rad problem med utrustningen, inklusive ospecificerade ”fel,” åtminstone en instans av ett kylskåp Luftfuktighet kontakten kopplas bort och flera droppar i temperatur på grund av ”kondens.”

”Det här är inte en snabb process”, skrev Seetoo i September. 15 e-post till anställda på hälsoavdelningen. ”Vi måste samla in mycket information för att sammanfoga den stora bilden.”

I en okt. 8 e-post, seetoo berättade för personalen att vaccintillverkare hade granskat temperatur och digitala data från TrueCare tidigare den månaden som stödde vaccinernas livskraft på två dussin av Truecares webbplatser. Han sa att det var den ”stora majoriteten” av kliniker för vilka TrueCare gav information.

Efter hälsoavdelningen kontaktade CDC för vägledning, seetoo skrev December. 1 till kollegor som den federala byrån rekommenderade revaccinera personer med en dos omedelbart, oavsett det totala antalet doser de har fått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *